Ghiozdanul emoțional la început de an

A trecut vara și începutul de an școlar se apropie cel pași repezi.

În fiecare familie în care există cel puțin cu copil școlar pregătirile pentru anul școlar sunt în toi. Librăriile și papetăriile sunt pline de părinți și copii care caută să-și cumpără cea mai bun pentru anul școlar care stă să înceapă.

Este important însă ca pe lângă ghiozdanul plin de cărți și caiete să pregătim și GHIOZDANUL EMOȚIONAL al COPILULUI.

În acest sens am întrebat mai multe mame ce cred ele că ar trebui să conțină acest ghiozdan. În continuare voi reda câteva dintre ideile pe care aceste mame minunate le-au sugerat și încă câteva.

Pentru a fi pregătit emoțional este important ca copilul să știe că pentru tine e perfect și că o să îl iubesti oricât de bun va fi la liniuțe, matematică sau altă materie. Că iubirea NU este condiționată de rezultatele școlare.

Să îl învățăm că singura persoana de comparație e „el” cel de ieri și cel de mâine. Că el este perfect fără să se compare cu colegul de mai sus sau cu cel de mai jos; să nu îl întrebăm așadar după test ce nota a luat x-ulescu sau alt coleg.

Să îl învățăm ca fiecare om e perfect (șchiop, stramb, etc) și că orice oferă se va intoarce la el ca un bumerang. Că Universul este un întreg in care toți ne aflam într-un echilibru perfect.

Să îi dai curajul să fie independent și când îți comunică orice de la școală să îl asculți fără să cauți vinovații; să îl încurajezi să își spună el punctul de vedere, frumos, iar în orice situație în care simte că situația depășește puterile lui să anunțe un adult, fără să facă din asta o „pâră” permanentă.

Să îl încurajezi și să îl lași să facă lucrurile cum simte fără să pui frica ta pe umerii lui însă să nu il forțezi dacă simte că nu e pregătit.

Spre exemplu dacă copilul vrea să meargă singur la școală să îi oferi șansa aceasta pentru că astfel îi crește mult stima de sine dacă reușește ( eu l-aș urmări o vreme din umbră), dar nu să îi spui că tu nu îl mai duci pentru că toți colegii lui merg singuri și el nu este capabil.

Să ai încredere în el și în puterile lui.
Este important ca copilul să știe că ești de parte lui în orice situație fără să tramsformi asta într-o luptă împotriva cuiva.
O relație cât mai bună cu învățătoarea, profesorii, cei cu care copilul intră în contact la școală, este foarte importantă nu pentru a-l favoriza ci pentru a se simți în siguranță.

comunici permanent cu învățătoarea căutând soluții împreună la orice problemă/situație apărută.

O importanță majoră o are faptul că el trebuie să știe că dreptul lui se termina când începe dreptul celuilant.

Comunicarea continuă cu copilul este esențială, încurajarea în a-și exprima emoțiile, nevoile, dorințele, fricile.
Copilul trebuie să știe că eu ca părinte o să fiu acolo indiferent de ce va fi, că evoluția poate veni doar când ieși din zona de confort și că ești acolo să îl susții în tot ceea ce urmează.

Vă sugerez să adăugăm în ghiozdanul cu rechizite și câtva elemente din ghiozdanul emoțional propus de noi.

An școlar cât mai prosper emoțional vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *