Din iubiți am devenit și părinți

Povestea de dragoste a început frumos, cu trandafiri, iubire și tandrețe. Nu aveați ochi decât unul pentru altul și erați un singur trup.


La un moment dat însă acestei relații se adaugă o altă persoană, copilul.
Din acel moment relația voastră este trivalentă, va aflați într-un triunghi. Fiecare dintre voi aveți o relație cu copilul, noul membru al familiei, și în același timp relația voastră de femeie și bărbat mai primește o valență, cea de părinți ai copilului.
Așadar voi nu mai sunteți doar un bărbat și o femeie care se iubesc și sunteți, în același timp, doi părinți care este important să se înțeleagă asupra aspectelor din viața copilului.
O importanță deosebită în păstrarea relațiilor (cea de femeie și bărbat și cea de părinți) funcționale este departajarea acestor relații și comunicarea relațională (în funcție de relația despre care vorbim).


Pentru copil, cel puțin în primii ani de viață, mama și tatăl sunt ghizii principali. Ei sunt cei de la care copilul învață, văzând, cum este societatea și cum trebuie să se raporteze la ea, cum să reacționeze în anumite situații.
În același timp cei doi părinți trebuie să își păstreze și să își crească relația de iubiți, relația de femeie și bărbat.
Așadar, cea mai des întâlnită greșeală a celor care devin părinți, și mai ales a femeilor care devin mame, este să uite că sunt bărbat și femeie, să uite că înainte de a fi părinți au fost iubiți.
Femeia începe să se comporte cu iubitul ei, bărbatul ei, ca o mamă și nu înțelege de ce acesta este nemulțumit. Bărbatul nu înțelege, de multe ori, prin ce trece iubita lui și ce schimbări hormonale aduce cu sine o sarcină, nașterea și alăptarea. De asemenea devine gelos pe propriul copil care îi „fură” atenția iubitei sale. El nu înțelege cum ea nu mai este aceeași femeie. Nu înțelege că iubita lui a rămas aceeași și că acesteia i s-a adăugat rolul de mama pentru copil și rolul de părinte al copilului în raport cu el, celălalt părinte. De asemenea bărbatul poate fi derutat pentru că pe lângă rolul de bărbat și iubit primește alte două roluri: cel de tată pentru copil și cel de părinte în raport cu celalat părinte.
Provocarea în acest punct pentru cei doi constă în înțelegerea complexității situației, distincția între relații, comunicare specifică și tratarea adecvată a tuturor experiențelor.
Relația de bărbat și femeie.
și
Relația de mamă și tată ai copilului.

Voi dezvolta într-un alt articol cum cei doi pot face asta.
Până atunci fiți voi înșivă, iubiți viața și tot ceea ce este în ea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *