Demineralizarea dintilor de lapte ai copiilor

In activitatea de consilier in alaptare si in lucrul cu parinti, ca trainer de parenting, am observant ca tot mai multi parinti se confrunta cu problema demineralizarii dintilor de lapte ai copiilor, chiar si la varste mici. Astfel am luat decizia de a cere parerea unui specialist in ceea ce priveste aceasta problema.

Azi vorbim cu Asma Nastase, medic pedodont si mama a doi copii. Asma (pe care o cunosc inca de cand era insarcinata cu primul copil) ne-a raspuns la cateva intrebari legata de demineralizarea dintilor la copii.

Asma care sunt cauzele acestor demineralizari? Ce presupun aceste demineralizari si cum pot fi 

prevenite? Putem trata demineralizarile care au aparut déjà?

Cu toți ne dorim pentru copilul nostru sa aibă un zâmbet de milioane. Medic pedodont și mama a doi copii și eu ma confrunt cu demineralizarea dintilor copiilor mei.

Ce înseamnă?

Demineralizarea presupune pierderea netezimii inițiale a smalțului, adică început de carie. Din cauza acidității care se produce în urma unei alimentații bogate în zaharuri și carbohidrați, dintele capătă pe suprafața sa o pigmentare extrem de inestetică pe care copilul nu o poate îndepărta prin periaj.

În plus,din cauza demineralizarilor dinții devin extrem de sensibili la diverși stimuli: cald, rece, atingere. Astfel periajul poate deveni chiar o activitate dureroasă și este ultimul lucru pe care ni-l dorim.

Cum sa prevenim?

Îmbunătățirea alimentație cu mai multe fructe, legume,lactate, peste. Control periodic la medicul pedodont, în cazul copiilor, odată la 4 luni. La o prima consultație stomatologul ii poate evidenția, cu un revelator de placa bacteriana, copilului/părintelui, zonele unde nu periaza corespunzatot și sa le arate cum sa efectueze un periaj corect.

Dacă in urma controlului sunt evidentiate zone deja demineralizate se poate efectua un tratament de remineralizare în cabinet sau la domiciliu, în cazuri minore.

Așadar nu neglija sănătatea dentară a copilul tău. Ai grija la aspectele mentionate mai sus, iar cel mic se va putea bucura de o dantura sanatoasa si de un zambet frumos.

2 thoughts on “Demineralizarea dintilor de lapte ai copiilor

  1. buna ziua,
   Din informatiile pe care le am, nu sunt specialist in domeniu stomatologiei, de la medicii stomatologi cu care am discutat zimoflorul intareste doar zmaltul dentar. Daca caria reuseste sa treaca de acesta ea se dezvolta foarte repede in interiorul dintelui si semnele exterioare pot fi aproape inexistente/inselatoare.
   Chiar in ultima discutie cu un stomatolog cunoscut aceata spunea ca are din ce in ce mai mult copii care vin cu „un punct” pe masea iar cand deschide in interior caria se poate a fi ajuns chiar si pana in camera pulpara. Aceasa ptr ca zimaflorul intareste doar suprafata.
   Decizia daca oferiti sau nu copilului va apartine si trebuie luata dupa o informare temeinica si neaparat la o recomandare medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *