De ce au nevoie copiii pentru a face singuri?

Foarte frecvent parintii si educatorii se intreaba ce ar putea oferi copilului astfel incat acesta sa creasca armonios si sa devina un adult echilibrat.
Pedagogia Montessori aduce in lumina o serie de elemente care ii ajuta pe copii sa-si dezvolte independenta functionala si sa devina stapanii propriilor vieti si actiuni.
 
Asadar copii au nevoie de:
Experienta senzoriala
Au nevoie sa pipaie, sa miroase, sa guste, sa auda mediul in care traiesc, astfel incat sa il integreze si sa capete experienta.
 
Dezvoltarea motricitatii grosiere si fine
Au nevoie de miscare, aceasta fiind cheia dezvoltarii lor. Copiii trebuie sa-si exerseze zi de zi atat motricitatea grosiera (mers, alergat, sarit) cat si motricitatea fina (pensa digitala).
 
Folosirea instrumentelor
Copiii se dezvolta si devin independenti functional daca li se permite sa experimenteze, sa manevreze, diferite ustensile pe care adultii le folosesc in activitatile lor zilnice.
 
Un scop precis pentru activitatile lor
Este foarte important ca toate activitatile copiilor sa aiba un scop. Copiii vor refuza, sau nu vor face cu placere, activitati care nu au un scop precis. Asadar oferiti-le un scop pentru fiecare activitate.
 
Ordine (atat externa cat si interna)
Copiii au nevoie de ordine in jur si in activitatile pe care le desfasoara. Daca construim un mediu ordonat in jurul copilului acesta isi va creea un mediu intern ordonat.
 
Secventialitate (pasii desfasurarii activitatii)
Fiecare activitate pe care o desfasurati cu copilul trebuie sa fie secventializata astfel incat acesta sa aiba posibilitatea de a repeta fiecare secventa atata timp cat are nevoie pentru a o perfectiona.
 
Repetitie
Repetarea unei secvente sau unei activitati ii ajuta pe copii sa se perfectioneze si sa se dezvolte, sa devina, pas cu pas din ce in ce mai independenti.
 
Concentrare
Concentrarea are un rol foarte important atunci cand copilul desfasoara o activitate. Atunci cand copiii se concentreaza, invata.
Asadar procesul este:
Activitate → Concentrare → Repetitie → Invatare
 
Colaborare (intre copil si adult)
Copiii au nevoie ca adultii sa colaboreze cu ei in cadrul activitatilor zilnice. Este insa crucial ca adultul sa nu faca lucruri pentru copil ci sa il ajute sa faca singur.
 
Oportunitati de a-si exersa limbajul
Copiii isi pot exersa limbajul de fiecare data cand desfasoara o activitate. Adultii sunt cei care ofera copiilor noi elemente de limbaj.
 
Ce isi dezvolta copilul daca adultul este alaturi de el si il indruma in activitati fara insa a face in locul lui?
·         Independenta
·         Stima de sine
·         Increderea de sine
·         Siguranta
·         Isi insuseste cunostinte  ce vor duce la dezvoltarea vointei
 
Toate elementele anterior mentionate raspund cerintei copilului:

 

“Ajuta-ma sa fac singur!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *