Cum, Cand si Cat doarme copilul meu?

Tema somnului celui mic, sau mai mare, este foarte arzatoare printre parinti, bunici, neamuri si chiar persoane necunoscute.

In parc, printre miile de intrebari din partea necunoscutilor sau a cunoscutilor, este imposibil sa nu intervina si una care sa aiba legatura cu somnul copilului/copiilor:
„Al tau doarme de amiaza?”
„La cat adoarme al tau seara?”
„Al tau/a ta doarme singura?”
„Vai dar nu are camera ei, trebuie sa se invete sa doarma singura!?” si multe alte astfel de intrebari, insinuari sau remarci.
Toate aceste remarci sunt facute in prezenta copilului, de cele mai multe ori, ca si cum aceata ar fi un obiect, obiectul cuiva „al tau cum doarme?” etc si nu si-ar apartine deloc lui.

Somnul, ca orice activitate fiziologica, apartine numai si numai celui care doarme. In timpul somnului atat noi, adultii, cat si copiii isi apartin doar lor si pot sa calatoreasca in cel mai adanc sine posibil.

Copiii interactioneaza cu mediul inca de la nastere. Este foarte important ca adultii sa cunoasca starile de constienta ale acestora astfel incat sa isi usureze interantiunea, mai ales in cazul copiilor care inca nu vorbesc.

Cand adultii cunosc starile de constienta stiu cum sa raspunda, ce sa ofere si cum sa interactioneze cu copiii.
Este bine ca parintii sa cunosca aceste stari pentru a sti cand sunt momentele optime pentru anumite activitati: mancat, somn, baie, pentru copil.

Trebuie oferiți stimulii corespunzători stării potrivite.

Un observator bine pregătit va cunoaste răspunsul pe care copilul il va avea, la un stimul negativ sau pozitiv, în timpul fiecărei stări de conștiență.

Stările de conșiență reprezintă un sistem de reglare fundamental.

Creierul uman utilizeaza unde cerebrale pentru a functiona. Aceste unde se refera la frecventa curentului electric in interiorul creierului si pot fi masurate cu o electroencefalograma.

Tipuri de unde
Undele Beta
Sunt cele mai rapide, sunt formate din 15 pana la 40 de cicluri pe secunda.
Acest tip de unde sunt prezente in creier cand mintea este angajata intr-un proces, intr-o activitate.
In timpul procesului de invatare, cand copilul este concentrat cu ceva, creierul este strabatut de unde Beta.

Undele Alfa
Undele Alfa au intre 9 si 14 cicluri pe secunda.
Mintea in acesta stare este mult mai relaxata. Putem avea momente de visat cu ochii deschisi.
Creierul strabatut de unde alfa se afla intr-o stare foarte receptiva. Cele mai multe procese de invatare au loc in timpul undelor alfa mai rapide.
Cand creierul este strabatut de unde alfa mai joase, suntem mult mai receptivi si primim mai usor influente din-afara. Undele alfa joase sunt aduse in creier prin interactiunea cu ecranele plate, asadar acum reclamele pot influenta creierul foarte usor.
Creierul copiiilor se afla in unde alfa atunci cand urmaresc ecrane plate (TV, monitor, telefon, tableta etc) iar informatia care le vine prin intermediul acestora se infiltreaza in creier fara sa fim constienti.

Undele Theta
Sunt undele care au o frecventa de 5 – 6 cicluri pe minut.

Ele sunt prezente in faza de somn incipient si pot fi observate adeseori la copiii sub trei ani cand le este somn.
Sunt acele momente in care copilul incearca sa faca o activitate si ii „cade capul”. Nu de putine ori am vazut parinti super amuzati de faptul ca copilul in timp ce ii da sa manace adoarme.
Oameni buni, nu este de ras, sau daca radeti trebuie sa radeti de voi, nu de copil, ati ales prost momentul sa-l hraniti.

Undele Delta
Undele delta au 1.5 pana la 4 cicluri pe secunda.
Aceste unde sunt prezente in creier in starea de somn, insa chiar si in acesta stare creierul are parti care functioneaza, el nu are perioade de zero.

Trebuie asadar sa urmarim starea copilului, indiferent de varsta lui. Inainte sa „decidem” ca copilul ar trebui sa doarma sa ne asiguram ca are un mediu potrivit astfel incat creierul lui sa se afle, sau sa ajunga, la undele cerebrale specifice somnului. De asemenea cel care incearca sa adoarma copilul trebuie sa isi introduca creierul in acele unde de somn.
Intr-un cuvant daca doriti sa va adormiti copilul cat mai repede asezativa in pat langa el, sau stati in preajma lui, relaxati si fara a va gandi la alte activitati, astfel incat in mediu sa existe doar unde Theta si Delta.

Eu personal nu cred in retete de somn in cazul copiilor si nici in cazul adultilor (poate numai in alea care se elibereaza de la medic – somnifere :))). Cred doar in parinti conectati la copiii lor si care reusesc sa identifice impreuna cu copiii momentul potrivit pentru somn. Cred in parinti care sunt informati, sau care au dorinta sa fie informati, si stiu ca un copil are nevoie pentru a dormi de un anumit mediu astfel incat somnul sa fie pentru el o etapa placuta nu o obligatie sau o cadere din picioare de la epuizare.

Nu exista o reteta de somn pentru copii trebuie doar sa va conectati la nevoile lor si nevoile voastre pentru a sti exact cand este momentul sa dormiti, ei sau voi, si cand sunt momentele pentru restul activitatilor.

Aveti incredere in copilul Dumneavoastra el va transmite care-i sunt nevoile. Este important insa sa il ascultati.

Sa dormim toti bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *